Nieuw op je eerste baan? Zorg voor een bliksemstart!

Na vele sollicitatierondes eindelijk binnen en begonnen op je droombaan? Hoe hier dan het beste van te maken? En dan met name: hoe de eerste maanden zo goed mogelijk door te komen?

Lees hier 4 tips die je helpen met een goede start. Een goed begin is het halve werk.

 1. Stel veel vragen

Aangezien je nieuw bent, kun je alles vragen. Iedereen begrijpt dat je het niet kán weten, omdat je er pas net werkt. Maak hier dus vooral gebruik van! Vervelender wordt het namelijk als je er al twee jaar werkt en dan naar de bekende weg moet vragen.

 1. Leer zo snel mogelijk hoe het bedrijf met al zijn afdelingen in elkaar zit

Met name voor grotere organisaties is dit van belang: het is goed om te weten hoe de hiërarchie van de organisatie is. Het kan helpen om een organogram te maken, als deze al niet aanwezig is op de interne website van het bedrijf. Eén van de redenen waarom dit belangrijk is: je weet zodoende waar je voor wat moet zijn. Al snel zul je merken dat je informatie nodig hebt van een andere afdeling en het is dan wel zo fijn als je weet waar je dit kunt halen of waarschijnlijk kunt halen. Bij ‘dingen voor elkaar krijgen’, een ‘vaardigheid’ die binnen bedrijven zeer wordt gewaardeerd, hoort zeker ook dat je weet waar je het kunt halen. Een goed beeld van de organisatie is daarom een must!

 1. Ga lunchen met collega’s

Dit hangt uiteindelijk ook samen met de bovenstaande punten. Het is een uitgelezen manier om snel te weten te komen wat iedereen om je heen doet. Bovendien is het direct goed voor je netwerk. De ervaring leert dat nagenoeg iedereen het erg leuk vindt om met een nieuwe collega te lunchen, zeker als deze oprecht geïnteresseerd is in wat hij of zij doet. Iedereen vindt het leuk om over de bezigheid te praten waarmee hij 9 uur per dag vult, dus maak hier gebruik van!

 1. Ben enthousiast en leergierig

Het klinkt als onnodig om te zeggen, maar toch geldt voor sommige net-werkenden dat ze lang niet altijd even enthousiast en ‘eager’ zijn. Misschien zitten ze toch niet helemaal op de juist plek of misschien is de ‘stoere’/lakse studentenhouding er nog niet helemaal uit, maar hoe dan ook geldt: als je echt wat van je baan wilt maken en je wilt snel goed worden en hogerop komen, zul je je deze eigenschappen moeten aanmeten. Dus: toon veel interesse, bied je hulp aan en pak dingen op!

Eén gedachte over “Nieuw op je eerste baan? Zorg voor een bliksemstart!

 • 10 mei 2015 om 20:56
  Permalink

  En pak elke bedrijfsborrel mee, het liefste elke week. Gezellig en je leert mensen in een informelere sfeer kennen (al dan niet geholopen door de alcohol :-))

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *