Carrièretijgers: koffie is oké, maar met mate!

In Nederland wordt zo ongeveer de meeste koffie per hoofd gedronken ter wereld. De werkende beroepsbevolking heeft hier als vanzelfsprekend een aanzienlijk aandeel in. Wat zou een werkdag zijn zonder een, twee, drie bakjes koffie? Worden we überhaupt wel normaal wakker zonder een bak koffie? Kortom: het is een integraal onderdeel van onze dag en daarmee van ons leven.

Waarschijnlijk is voor een aanzienlijk deel van de carrièretijgers koffie de benzine voor hun loopbaan. Ik kwam ooit een jonge advocaat bij een groot advocatenkantoor tegen, en die verwoordde het als volgt: “koffie is de kurk waarop mijn carrière drijft.” Misschien wel erg bombastisch uitgedrukt, maar het geeft in ieder geval aan hoe sommige ambitieuze mensen over koffie denken.

Maar hoe zat het ook al weer met gezondheid van al dat koffie leuten? Om met het eerste dagelijkse ‘bakkie’ te beginnen: uit onderzoek blijkt dat deze beter gedronken kan worden na een uur of twee. Dit heeft te maken met het hormoon cortisol, waar we in de ochtend veel van hebben. Als je nu ’s ochtends meteen na het opstaan begint met een bak koffie, raakt dit hormoon aan de cafeïne gewend, waardoor het effect van koffie afneemt mettertijd.

Vervolgens: hoeveel bakken koffie moeten we maximaal per dag drinken? Eerder onderzoek van de EFSA toonde al aan dat een maximum van vier koppen per dag moet worden aangehouden. Méér dan vier koppen per dag verhoogt het risico op allerlei negatieve effecten (zoals op het hart).

Overigens kan het met mate nuttigen van koffie/cafeïne ook allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Twee van de interessantste en minst bekende zijn wellicht: de positieve effecten t.a.v. dementie en Alzheimer. Het blijkt dat mensen die regelmatig maar met mate koffie drinken, een verlaagde kans hebben op het krijgen van deze ziektes. Dat is mooi meenomen voor de echte carrièretijgers: hoeven ze in ieder geval niet voortijdig de arbeidsloopbaan te beëindigen vanwege de mentale achteruitgang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *