De ‘heetste’ beroepen van 2015

Recent heeft Randstad een lijst met ‘Hottest Jobs 2015’ samengesteld: 24 meest gevraagde functies.

Als je je in één van deze 24 disciplines bekwaamt, is de kans op een baan het grootst, aldus Randstad. De lijst bestaat uit 24 beroepen verdeeld over acht beroepsgroepen. Voor al deze 24 functies geldt dat de markt gemiddeld of weinig in de behoefte aan deze functies voorziet, terwijl er wel veel vraag naar is. Oftewel: dit zijn de banen die zich bevinden in de ‘sweet spot’!

De bronnen die gebruikt zijn voor dit onderzoek, aldus Randstad, zijn: de vacaturedatabase van Jobfeed, input van klanten van Randstad t.a.v. personeelsvraagstukken en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA, prognose 2015-2018).

Welnu, over welke beroepen hebben we het hier? Om een kleine greep te nemen: software engineers, medewerkers klantenservice, verpleegkundigen en docenten. Onderin staat de hele lijst.

Staat jouw baan of discipline er niet tussen?

Uiteraard kan niet iedereen zich meteen laten omscholen tot een laborant of docent, maar wat in ieder geval belangrijk is, is om meer te kijken en denken in termen van vraag en aanbod, aldus Marjolein ten Hoonte van Randstad. Vragen als: “Welke vaardigheden bezit ik om naar een veelgevraagde functie te wisselen?”, of “Wat heb ik nodig om te kunnen anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt?”, zijn belangrijke vragen in deze.

Überhaupt is het zo dat men wellicht meer in termen van vraag en aanbod moet kijken, al tíjdens de studie bijvoorbeeld. Puur en alleen voor de inhoud kiezen is natuurlijk het meest wetenschappelijk, maar voor het gros van de studenten geldt dat ze na hun studie toch hun geld moeten verdienen op de arbeidsmarkt. Een master theoretische filosofie is in dat licht misschien niet altijd even handig.

Mocht je toch de keuze hebben gemaakt of willen maken voor een meer theoretische opleiding, dan is dat natuurlijk prima. Als alle studenten er tijdens hun studie al 100% pragmatisch (dus met het oog op de carrière) in zouden staan, zou het onderwijs er raar en wellicht te weinig wetenschappelijk uit komen te zien. Maar voor deze groep studenten is het nog belangrijker om relevante werkervaring op te doen gedurende hun studie in de vorm van stages of studentenwerk, bijvoorbeeld in sectoren die niets met hun studie te maken hebben. Zodoende creëer je misschien wel een erg interessante combinatie voor werkgevers: theoretisch en commercieel/zakelijk tegelijk!

De lijst

De lijst ‘hottest jobs 2015’ziet er als volgt uit, uitgesplitst per beroepsgroep:

ICT
Helpdeskmedewerker
Software engineer
Webontwikkelaar

Commercieel
Medewerker klantenservice
Technisch-commercieel medewerker
Verkoper

Technisch/ productie
(onderhoud/service) Monteur
Metaalarbeider
Laborant

Onderwijs
Docent exacte vakken (2e graads)
Leraar basisonderwijs
Docent techniek

Administratie
Financieel medewerker
Assistent accountant
Administratief medewerker

Finance
Financieel adviseur
Assistent accountant
Controller

Bouw
Projectleider werktuigbouw (werktuigbouwkundigen)
Projectleider weg- en waterbouw
Werkvoorbereider

Zorg
Verpleegkundige
Fysiotherapeut
Doktersasisstent

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *