De opbouw van een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief is eigenlijk niet veel anders dan het volgen van een stappenplan en het houden aan een aantal regels.

Hoewel sommige mensen dit te standaard vinden en graag hun eigen creativiteit in de brief willen leggen, is dit in de regel af te raden. Een brief op basis van een aantal richtlijnen en met een standaardopbouw werkt bij de meesten eenvoudigweg het best. Met andere woorden: op de kansen op een uitnodiging zo groot mogelijk te maken, kun je je het beste aan die richtlijnen houden. Bínnen deze richtlijnen is er overigens genoeg ruimte voor een beetje creativiteit.

 1. Lengte van brief

De maximale lengte van de brief is één A4’tje. Houd je hier altijd aan. Eén A4’tje is genoeg om alles te zeggen wat je wilt zeggen. Realiseer je bovendien dat het bedrijf honderden vacatures binnenkrijgt die ze moeten doorlezen. Een lange brief nodigt nou niet echt uit tot lezen en verdwijnt dus al snel onderaan de stapel of, erger, in de prullenmand.

 1. Schrijf een goede inleiding

In de inleiding schrijf je waar je de vacature gevonden hebt, waarom je reageert (“ik meen dat ik de functie goed kan vervullen omdat ik 2 jaar de functie van xx heb vervuld bij bedrijf yy”), maak je het bruggetje naar de hoofdtekst van de brief (“ik zal hieronder uiteenzetten waarom de baan bij me past”) en refereer je eventueel aan het CV wat je hebt aangehecht.

 1. De hoofdtekst bevat een goede motivatie

In de hoofdtekst schrijf je je motivatie. Dit moet pakkend zijn en schrijf het met verve. Het is niet de bedoeling dat je stapsgewijs het CV beschrijft, dat kan de lezer/interviewer immers zelf lezen. Wel gebruik je uiteraard bepaalde relevante werkervaring of studie om deze te verwerken in je motivatie. Dit is dus werkervaring of studie waar je vaardigheden geleerd hebt of kennis hebt opgedaan die van pas komen bij de functie waarop je nu solliciteert. Je moet hierbij keuzes maken ten einde de brief kort en bondig te houden: kies dus alleen het meest relevante en uit-het-oog-springende. In het algemeen geldt wel dat je de rode draad van je CV bondig kunt beschrijven.

Causaliteit is hier verder van belang. Dit is een erg deftig woord, maar hier wordt niet anders bedoeld dan: de reden van je beweringen meegeven. Als je zegt dat je iets goed kunt, schrijf dan ook vooral waarom je dit goed kunt of waaruit dat blijkt. Op deze manier is de bewering vele malen krachtiger.

 1. Afsluiting

In de afsluiting kun je melden dat je bereid bent om nog zaken nader toe te lichten, waarbij je de link naar een eventuele uitnodiging mooi en netjes gemaakt hebt.

 1. Het taalgebruik is volledig foutloos

Tegenwoordig is dit geen vanzelfsprekendheid meer, óók niet voor mensen van de universiteit. Maar het is nog steeds even noodzakelijk als 70 jaar geleden. Lees je brief daarom dan ook meerdere keren door en laat het eventueel door anderen checken.

Houd je aan deze richtlijnen en je bent in ieder geval een eind op weg!

2 gedachten over “De opbouw van een goede sollicitatiebrief

 • 8 mei 2015 om 10:13
  Permalink

  Ben het niet helemaal eens met de maximale lengte van je CV van 1 A4’tje.. Ik ben zelf namelijk aan de slag gekomen bij mijn huidige werkgever met een CV van 3 A4 tjes! Zonder namen te noemen is het nou niet bepaald een klein bedrijf (8000 werknemers)..

  Beantwoorden
 • 10 mei 2015 om 08:19
  Permalink

  Toch is dat meer uitzondering dan regel Van Kampen. Mijn ervaring is dat 1 A4’tje in der daad het beste is.. En dat hoor ik ook van vriendinnen die receruiter zijn!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *