Een carrière als kamelenboer

In de categorie ‘originele beroepen’ vandaag iets over het beroep kamelenboer. En hoewel dit beroep an sich al origineel genoeg is, is het nog extra bijzonder dat de enige kamelenboerderij van Europa zich in het Brabantse Berlicum bevindt. Boer Frank Smits begon de boerderij na zijn studie. Hij was (en is de nog steeds) de enige en verscheept de kamelenmelk over de hele wereld. En bij de uitbraak van het MERS-virus vorig jaar steeg het aantal aanvragen uit Australië en het Midden Oosten explosief. Een goede move dus van Smits om niet alleen voor zichzelf te beginnen maar ook nog eens in deze tak van sport.

In het Brabantse Berlicum kan je als fietser of wandelaar opeens oog in oog staan met een groep kamelen. In totaal lopen er nu ruim 80 rond, waarvan ‘slechts’ 30 procent ook daadwerkelijk gemolken kan worden. Het is Smits vooral om de melk te doen. Kamelenmelk is namelijk enorm voedzaam en is bovendien een alternatief voor koemelk (voor mensen met een koemelkallergie). Die melk wordt vers verkocht maar ook verwerkt voor o.a. brood, bonbons en zelfs shampoo. Maar doordat Smits de melk tot poeder laat maken, kan het product de hele wereld over worden verzonden.

De kamelen worden dus gehouden voor hun melk maar hier stopt het niet. Een kameel is een attractie op zich. De boerderij werd een aantal jaar geleden opengesteld voor publiek en dit was een schot in de roos. Inmiddels beschikt Smits over een restaurant, vergaderruimtes, arrangementen en sinds kort zelf een bed & breakfast. Er worden dagelijks excursies geboekt om tussen de kamelen rond te lopen.

Smits laat zien dat een origineel idee tijdens je studie kan uitgroeien tot een rendabele onderneming met meerdere medewerkers. “Ondernemersgeest moet je er wel voor hebben, er zijn veel meer toepassingen te verzinnen dan ik in eerste instantie nog niet inzag. Met de melk alleen kan niet zo hard gegroeid worden, door melk te gebruiken in producten en door toerisme te koppelen aan de boerderij is het bedrijf de laatste jaren flink uitgebreid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *