Een carrière als loodgieter

In de categorie: een loopbaan in traditionele ambachten presenteren wij: een carrière als loodgieter!

Een loodgieter kan niet iedereen worden. Om dit vak te beoefenen is namelijk wel enige technische kennis vereist. Tijdens loodgieterswerk krijg je niet te maken met de aller moeilijkste techniek dus mensen die een beetje handig zijn en in en om het huis weleens klussen zouden in principe een carrière als loodgieter kunnen nastreven. Echter zonder de juiste karaktereigenschappen zullen de meesten het niet ver schoppen als loodgieter. Voor de mensen die echter wel alle vaardigheden in huis hebben om loodgieterswerk te verrichten ligt er een carrière in het vooruitzicht met een goed toekomst perspectief.

Wat houdt het loodgieters vak in?

Tijdens het beoefenen van het loodgieters vak ben je niet alleen maar met water en leidingen bezig. De praktische werkzaamheden hebben wel betrekking op alles wat met water en gas in huis te maken heeft, maar het is ook een vak waarbij het sociale een rol speelt. De taak van een loodgieter is om mensen te helpen. Dit is een zeer dankbare taak. Mensen moeten daarom wel enige sociale vaardigheden bezitten om ook door de klanten als een goede vakman gezien te worden. Uiteindelijk komt het aan op het verhelpen van loodgieter gerelateerde problemen, maar ook het contact met de klant is zeer belangrijk om prettige en langdurige relaties op te bouwen.

Loodgietersopleiding

Het vak van loodgieter is een technische opleiding die op veel verschillende scholen gevolgd kan worden. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de opleiding via een thuisstudie plan af te werken. Met het volgen van een loodgietersopleiding ben je echter nog niet klaar. Een goede loodgieter wordt je namelijk door ervaring op te doen. Hoewel er voor loodgieters altijd een mogelijkheid is om een eigen zaak op te starten is de beste beslissing in dit proces om eerst wat ervaring op te doen in loondienst van een bedrijf. Voor loodgieters zijn er genoeg banen beschikbaar en met de nodige ervaring kan er een goed salaris verdiend worden als loodgieter.

Verantwoordelijke baan

De techniek waarmee een loodgieter dagelijks te maken krijgt is niet super ingewikkeld. Leidingsystemen zoals de waterleidingen in huis en de verwarmingsinstallatie moeten juist zo simpel mogelijk gehouden worden. Toch is het vak van een loodgieter wel een zeer verantwoordelijke baan. Er wordt bijvoorbeeld ook met gevaarlijke stoffen, zoals aardgas, gewerkt. De loodgieter is verantwoordelijk dat deze installaties veilig functioneren. Ook is de loodgieter verantwoordelijk voor de hygiëne in huis. Hoewel de loodgieter zelf niet altijd even hygiënisch zijn werk kan doen. Wij zouden zonder zijn of haar vakmanschap in een wereld zonder stromend water of riolen moeten leven. Het beroep van loodgieter wordt vaak ondergewaardeerd, maar op de momenten dat we hun hulp nodig hebben beseffen we ons allemaal dat we niet zonder hun expertise kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *