In 5 stappen naar een goed vormgegeven CV

Hoe ziet een goed vormgegeven CV eruit? Het crux ten aanzien van het layouten van je CV zit hem hierin: voor de recruiter moet het een zo goed mogelijk te lezen document zijn. Voor welke functie je ook solliciteert, je zult hoe dan ook moeten concurreren met vele tientallen of honderden andere sollicitanten. Recruiters hebben niet alle tijd van de wereld en zij zullen dan ook snel tot een eerste oordeel moeten komen. En dit gebeurt uiteraard op basis van het CV. Ze móeten bepaalde criteria hanteren om snel tot een schifting te komen, en deze zijn heus niet altijd even wetenschappelijk. Te lang, te onduidelijk te uitgebreid: allemaal redenen voor een recruiter om dan maar snel door te gaan naar het volgende CV.

Denk dus in ieder geval aan onderstaande vijf stappen!

1. Chronologisch rangschikken

De meest recente werkervaring of opleiding komt als eerste. Vervolgens werk je zo verder terug. Realiseer je verder dat het meest recente überhaupt het meest interessante is. Mocht ruimte(gebrek) een issue zijn, kort dan allereerst op de oudste informatie. Uitweiden over je bijbaan in de ijssalon op je 16e is niet relevant als je 26 bent en al twee banen hebt gehad. Als je 18 bent en je bent op zoek naar je eerste baan, kun je dat wel wat minder summier laten staan.

2. De vormgeving

Houd de vormgeving zakelijk en eenvoudig. Kies voor een neutraal lettertype, zorg dat alle informatie erop staat, zorg ervoor dat niet het hele A4’tje volgeplempt staat met tekst. In het algemeen: zorg ervoor dat het lekker leest.

3. Eén A4’tje

Dit punt is belangrijk. Voor verreweg de meeste sollicitanten, en zeker als je jong bent, is dit een vuistregel. Houd je hieraan! Speel met de ruimte, met het lettertype (maar maak dit zeker niet te klein) en laat niet-recente, niet-relevante werkervaring en opleiding weg. Tenzij je een wetenschapper van 50+ bent met 30 publicaties, is er geen reden om een CV van meerdere A4’tjes te schrijven.

4. Vermeld je duidelijk je contactgegevens

Zet naast je naam en adres ook je telefoonnummer en emailadres op het document, zodat je makkelijk te bereiken bent.

5. Check op spelfouten

Overbodig zegt u? In meer dan 20% van de CV’s zitten spelfouten! Loop het CV dus rustig en kritisch na en laat het bij voorkeur nog eens door iemand anders (met een goede taalbeheersing) lezen.

Eén gedachte over “In 5 stappen naar een goed vormgegeven CV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *