Introvert en een sollicitatie? Tips

Introverte mensen hebben in de regel moeite met zichzelf verkopen. En laat dat nu feitelijk de kern zijn van een (goede) sollicitatie. Je kunt nog zo capabel en competent zijn: als je dat niet over weet te brengen, heb je er niet of nauwelijks iets aan.

Natuurlijk spreken je competenties uit je CV, maar met alleen het CV haal je helaas het niet. De voorbeelden zijn wijdverbreid waarbij topstudenten met twee studies, een stage en veel extra-curriculaire activiteiten in de eerste ronde stranden omdat zij zichzelf niet weten te verkopen.

Daarnaast zijn er ook legio voorbeelden van mensen van wie het CV ‘te wensen’ overlaat, maar die het in het sollicitatiegesprek wel weten te brengen.

Het moge duidelijk zijn: het sollicitatiegesprek is jouw moment om te schitteren! En dat hoeft helemaal niet per se op een extraverte manier. Intermediair heeft een aantal tips op een rijtje gezet, waarvan wij er hier 3 beschrijven.

Tip 1. Introvert is geen probleem

Extraverte mensen zijn vaak de mensen met het hoogste woord en de mensen die een feestje maken. Omdat zij zo dominant aanwezig zijn, wordt soms – al dan niet impliciet – de illusie gewekt dat extravert-zijn de enige juiste manier is. Niets is minder waar. Introverte mensen bezitten vaak eigenschappen en vaardigheden die zeer interessant zijn voor een werkgever. Ze zijn nauwgezet, volhardend, inhoudelijk en kunnen zich goed concentreren. Dit zijn kwaliteiten die in elke zakelijke omgeving hoog worden gewaardeerd en waarmee je het ver kunt schoppen. Introverte mensen zijn beter in staat om hun vak écht goed te verstaan. Zonder uiterlijk vertoon bouwen zij expertise op waardoor niemand binnen een bedrijf om je heen kunt.

Tip 2. Je bent niet de enige introverte sollicitant

Hoe goed je sollicitatie is, is – in the end – altijd relatief. Aan het eind van het sollicitatietraject kiest de werkgever voor de beste sollicitant. Dat wil zeggen: de sollicitant die beter is dan alle andere sollicitanten. Een open deur, maar dit betekent dat als alle andere sollicitanten ook introvert zijn, jouw introversie überhaupt geen enkel probleem is. En dat laatste is niet zo onwaarschijnlijk als dat het klinkt. Met name (erg) inhoudelijke functies trekken vaak louter introverte mensen aan. Functies in de IT bijvoorbeeld. Realiseer je dit dus goed. Vaak is introvert-zijn überhaupt geen issue.

Tip 3. Doe positieve uitspraken

Of beter, in het geval van introverte mensen: doe géén negatieve uitspraken. Introverte mensen niet zo snel complimenteus en sommigen neigen soms naar een licht pessimistische kijk of houding. Misschien is zo’n houding feitelijk, maar hiermee dient opgepast te worden in het sollicitatiegesprek. Werkgevers willen positieve mensen die energie brengen in het bedrijf. Nu, dit hoef je niet te forceren op het gevaar af dat het nep overkomt. Maar pas wel op met negatieve noties. Houd deze bij voorkeur voor jezelf.

Hier vind je overigens meer algemene tips om te solliciteren (dus ook voor extraverte personen!).

3 gedachten over “Introvert en een sollicitatie? Tips

 • 16 juni 2015 om 10:38
  Permalink

  Ik heb zelf ook een eigen bedrijf met een aantal mensen in dienst en voor mij geld : ik neem eigenlijk alleen maar introverte mensen in dienst.. Extraverte mensen is vaker teveel poespas als je begrijpt wat ik bedoel.

  David

  Beantwoorden
 • 13 april 2016 om 09:41
  Permalink

  Introvert zijn en solliciteren hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Je geeft goede tips Erik. Voor een introvert persoon is het ook handig om zich in te lezen in het bedrijf. Dit geldt in principe voor elke sollicitant, maar een introvert persoon kan hiermee meteen zijn kwaliteiten en kennis tonen. Dat is iets wat mij ook veel geholpen heeft.

  Beantwoorden
 • 30 september 2016 om 14:08
  Permalink

  Ik heb zelf vaak het gevoel dat mensen te extravert altijd een beetje gespeeld is. En je wil als bedrijf natuurlijk niet iemand aannemen die acteert tijdens de sollicitatie.
  Ik denk ook dat introvert zijn tijdens een sollicitatie zeker goed is, maar ook weer niet te introvert.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *