Dit is wat u zich afvraagt tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voeren is voor veel mensen een zeer spannende aangelegenheid. Klamme handen, een versnelde ademhaling en vochtige oksels, het zijn allemaal effecten van een sollicitatiegesprek. U wilt de job graag hebben en om die reden zijn stress en spanning volkomen normaal.

solliciteren-1

Maar weet u wat… wij weten exact welke gedachten er door uw hoofd schieten gedurende een sollicitatiegesprek. Bent u benieuwd waar deze gedachten vandaan komen en wat u precies moet deze met deze gedachten? Hieronder ontdekt u tips voor een sollicitatiegesprek en de antwoorden op al uw vragen:

“Past de kleding die ik draag wel bij hetgeen dat ik wil uitstralen?”

Wees gerust… dit is een volkomen normale gedachte. Kleding kan een grote rol spelen. Het zal ongetwijfeld ontkend door werkgevers, maar het is met grote regelmaat het geval dat een sollicitant wordt beoordeeld in één oogopslag. Daarbij wordt gekeken naar gezichtsuitdrukking en kleding. Een aantal kledingtips voor u:

> Probeer u te verdiepen in de bedrijfscultuur van uw potentiële werkgever. Op deze manier leert u het bedrijf kennen en krijgt u een beter gevoel dat de kleding die de medewerkers dragen.

> Uitspatten die uw levensstijl benadrukken moet u proberen te vermijden. Piercings, tattoo’s, t-shirts van muzikale invloeden enzovoorts.

> Vermijd dure merkkleding aan. Het kan overkomen als een statement en het maakt een overdreven indruk.

> Doe geen hoofddeksel op. Dit kan alleen wanneer het gebaseerd is op religieuze redenen. Petten, mutsen, hoeden… dit wordt alleen niet gewaardeerd tijdens een sollicitatiegesprek.

> Vermijd een ‘te blote’ outfit. Denk hierbij aan een diep decolleté, blote benen of een blote buik. Dit wekt doorgaans een verkeerde indruk en zorgt ervoor dat er een vertekend beeld ontstaat bij uw gesprekspartner.

> Maak minimaal gebruik van make-up en sieraden. Een sollicitatiegesprek draait voornamelijk om de indruk, dus leg daar ook de nadruk op.

Dit is een perfect voorbeeld van een vrouw die gaat solliciteren.

“Handen schudden, hoe doe ik dat eigenlijk?”

U loopt naar binnen, gespannen en wel, en daar zijn ze… uw gesprekspartners voor vandaag. Ze staan beiden op voor u op en steken logischerwijs een hand naar u uit. En dan opeens schiet er een spannende gedachte door uw hoofd: “Hoe pak ik dit aan, handen schudden en zijn mijn handen niet te klef?” Een aantal handenschudden-tips voor u:

> Was uw handen van tevoren en zorg dat uw nagels netjes onderhouden zijn. Geen zwarte randjes of iets dergelijks. Wellicht is het ook mogelijk dat u gebruik maakt van een handcrème of iets dergelijks. Dit zorgt voor frisse en zachte handen!

> Geef een stevige hand. Wanneer iemand een slappe handdruk geeft, wordt dit vaak als zwak betiteld.

> Geef een gelijkwaardige hand. Dit betekent dat u uw hand niet in de onderpositie plaatst, maar ook niet in de bovenpositie.

Ontdek hier hoe u een gelijkwaardige handdruk aanbiedt.

solliciteren-2


“Wat doe ik met mijn handen als ik met iemand in gesprek ben?”

Op sollicitatiegesprek komen is voor veel mensen spannend en iedereen is er op gebrand om de juiste antwoorden te geven. Handen schudden, uw kleding, maar ook lichaamstaal is van groot belang. Een aantal tips voor u:

> Probeer niet te overdrijven met uw handengebruik! Het is geen toneelstuk of musical, maar een sollicitatiegesprek. Teveel met uw handen praten, zorgt ervoor dat u overdreven of zeer zenuwachtig overkomt bij uw gesprekspartner.

> Wanneer u uw handen stijf in uw schoot houdt, komt dit te gespannen over. Laat daarom uw handen rusten op tafel of in uw schoot.


“Zien ze aan mij dat ik verschrikkelijk nerveus ben?”

Een sollicitatiegesprek voeren is een situatie die bolstaat van de spanning. Er hangt voor uw gevoel ontzettend veel vanaf. En nu maar hopen dat de spanning niet van uw gezicht afdruipt. Een aantal tips voor u:

> Spreek iets langzamer dan dat u normaal doet. De zenuwen kunnen u parte spelen waardoor u geneigd bent sneller te spreken. Wanneer u iets meer rust neemt in uw spreken, lopen uw zinnen beter en komt uw boodschap duidelijker over.

> Doe uw best om door neus te ademen. Op deze manier krijgt u de meeste frisse lucht beter en dat is beter voor u.

Bent u gespannen? Luister dan van tevoren naar dit muzieknummer.

solliciteren-3

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *