Lichaamshouding belangrijk bij sollicitatie!

Solliciteren, bijna niemand ontkomt eraan, maar voor bijna iedereen is het een stressvolle aangelegenheid. Een deel van die stress kun je weg nemen door je goed, heel goed voor te bereiden en daarbij zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Eén van de zaken waar je op moet letten, en die nogal eens wordt vergeten, is de lichaamstaal.

1.    Lach

Lachen tijdens het gesprek is heel belangrijk. Dat moet natuurlijk geen uitbundige slappe lach zijn en je moet het ook niet het hele gesprek doen. Maar zo nu en dan een lach is hartstikke goed. Iedereen waardeert het wanneer hij wordt toegelachen, zo ook de interviewers.

2.    Oogcontact

Maak tijdens het gesprek oogcontact. Je zult niet de eerste zijn die zijn gesprekspartners niet aankijkt: maar liefst 67% doet dit niet namelijk. Veel mensen ervaren het als onbeschaafd als je geen oogcontact maakt tijdens het praten. Interviewers krijgen veel sollicitanten en als ze dan een selectie moeten maken, wegen dit soort zaken mee. Het is dan net even wat makkelijker om ‘die vreemde sollicitant die moeite had oogcontact te maken’ niet voor ronde twee uit te nodigen.

3.    Straal rust uit

Iedereen is (een beetje) zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, dat is geen probleem. We zijn allemaal mensen. Probeer er echter toch aan te denken om geen nutteloze of ongecontroleerde bewegingen te maken, dat leidt namelijk erg af. Friemel dus niet aan een papiertje of aan je vingers en beweeg niet voortdurend op je stoel. Je wilt toch dat de interviewer zich focust op wat je te melden hebt en niet op iets anders?

4.    Kleed je netjes en neutraal

De meeste werkgevers waarderen het wanneer je het gesprek serieus neemt en je ook zo kleedt. Anno 2016 betekent dat heus niet dat je een pak met stropdas aanmoet, maar een beetje netjes voor de dag komen kan nooit kwaad. Kijk daarnaast ook uit met afwijkende en opvallende kleding. In de artistieke wereld zal dit door dezen of genen best gewaardeerd worden, maar veel werkgevers zullen dit niet als positief ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *