Naar het buitenland? Tips!

Velen gaan tijdens of na hun studie een tijdje naar het buiteland. Buitenlandervaring is leerzaam, leuk en staat goed op een CV. Veel bedrijven hebben internationale ambities of willen hun internationale karakter benadrukken. Medewerkers met buitenlandervaring hebben dan vaak een streepje voor. Niet voor niets is de buitenlandroute erg populair. Zo zijn er zelfs beurzen en richten recruiters zich er ook steeds meer op. Ga of wil jij ook naar het buitenland? Let dan op het volgende:

Cultuurverschillen

Ieder land kent zijn eigen tradities en waarden. Lees je goed in voordat je vertrekt. Waar liggen de cultuurverschillen en hoe meng je je bijvoorbeeld in een gesprek? Is men formeel of juist informeel? Zijn open sollicitaties gewoon of wordt dit niet op prijs gesteld? Dit zijn zaken die per land verschillen. Ga je over de grens naar Duitsland? Dan zal je zien dat men al veel formeler is dan wij hier in Nederland? Ga je werken in Parijs? Dan zal je met collega’s lang lunchen en niet snel even een broodje kaas verorberen. Cultuurverschillen zijn vaak goed te overkomen en horen erbij. Maar zorg dat je je inleest. Zo groeten vrouw en man elkaar bijna overal met 2 kussen op de wang en niet met 3. Toch lullig als je al Nederlander blijft hangen voor de derde kus 🙂

Werkdocumenten en CV vertalen

Als je naar het buitenland gaat om stage te lopen of om te werken, zal je werkdocumenten moeten (laten) vertalen. Hetzelfde geldt voor je CV. Onderschat dit niet. Een netjes vertaald  CV, sollicitatiebrief of werkdocument is de eerste indruk die je achterlaat. Krakkemikkig Engels is niet nodig. Neem je tijd om zaken te vertalen en schakel professionele hulp in. Een vertaalbureau inschakelen is zo gek nog niet. Spelers als Concorde zijn er zelfs in gespecialiseerd. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Verhuizen

Ga je voor langere tijd naar het buitenland? Dan is een verhuizing vaak noodzakelijk. Je wilt je eigen spullen meenemen. Vaak betaalt de baas je verhuizing of in ieder geval krijg je er budget voor. In dat geval is een verhuizer inschakelen wel zo efficiënt. Veel verhuizers hebben internationale netwerken om jouw spullen zo snel mogelijk op je nieuwe plek te krijgen. Maar steeds vaker bieden verhuisbedrijven ook een soort verhuisservice aan waarbij ze je behalve met verhuizen ook helpen met inschrijvingen, visa, kinderopvang, etc, etc. Zo wordt een totaaloplossing geboden om alles voor je uit handen te nemen.

Taal

Om je echt thuis te voelen, is het van belang de taal meester te worden. We spreken als Nederlander allemaal wel een woordje Engels maar is dit voldoende om echt mee te doen? Zo niet, neem een taalcursus. En dit geldt al helemaal voor andere talen dan het Engels. Opgaan in de bevolking is misschien te hoog gegrepen maar kunnen spreken met vrienden van collega’s op een feestje of ouders van kinderen op school is uiteraard wel zo fijn. Taalcursussen worden door veel bedrijven aangeboden, maar kijk zeker ook eens naar de online cursussen als Duolingo. Deze winnen niet voor niets zo aan populariteit.

Ga op ontdekking

Eenmaal in je nieuwe stad en nieuwe land, is het vaak even wennen. De beste manier om je snel thuis te voelen is om, te voet, de stad te verkennen. Natuurlijk hebben grote steden mooie ondergrondse metronetwerken om je snel van A naar B te brengen. Maar zo leer je de stad maar slecht kennen. Trek er eens op uit en neem je tijd om te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *