Naar het buitenland voor studie? 4 tips

Heerlijk om tijdens je studie wat buitenlandervaring op te doen. Niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling maar natuurlijk ook voor je CV. Heel veel bedrijven kijken bij sollicitaties namelijk naar buitenlandervaring. Dus op naar een studie of stage ‘abroad’. Wat tips om deze tijd optimaal te benutten.

Juiste studie of stage vinden

Hoe je het ook regelt, zorg altijd dat je Nederlandse opleiding op de hoogte is van jouw plannen. Er zijn talloze gevallen van studenten die na terugkomst opeens te horen kregen dat het type stage niet in te brengen was voor studiepunten. Zonde natuurlijk en makkelijk te voorkomen. Studie en stage zijn studiepunten waard, logisch. Maar dit moet wel vertaald kunnen worden van jouw stage/studie in het buitenland naar jouw eigen studie. Zorg op voorhand dus voor goedkeuring!

Het vinden van de juiste stage kan uiteraard via gespecialiseerde websites. Bekijk bijvoorbeeld Wilweg.nl eens.

Solliciteren

Een exchange-programma gaat niet altijd gepaard met het schrijven van motivatiebrieven maar een stage sowieso wel. Je moet dus solliciteren. Dit doe je door een CV te maken en een motivatiebrief te schrijven. In goed Engels wel te verstaan. Ook andere documenten, bijvoorbeeld aanbevelingen, dienen goed vertaald te worden. Uiteraard spreken we in Nederland goed Engels maar beschikt jij over het niveau om ook officiële documenten goed te vertalen? Zo niet? Huur een vertaalbureau in om documenten te vertalen. Dit zorgt er in ieder geval voor dat het niet aan je taalgebruik kan liggen en maakt natuurlijk de juiste eerste indruk.

Voeg bij CV en motivatiebrief ook een foto toe. En wellicht kan je direct naar je LinkedIn profiel verwijzen. Bedrijven waarderen dit tegenwoordig.

Woonruimte

Woonruimte moet je zelf regelen. Misschien dat er een campus is waar je iets kunt huren maar vaak ben je overgeleverd aan de vrije markt. Dit houdt in dat je in de grote steden veel huur betaald. Parijs, Londen of New York? Maak je borst maar nat! Niet voor niets hebben veel Amerikaanse (maar ook Franse) studenten vaak een gedeelde kamer. Dus samenwonen met meerdere huisgenoten. Woonruimte is in de grote steden nou eenmaal schaars, dus duur. Zoek goed online en schakel misschien een bemiddelingsbureau in. Vraag ook via het bedrijf waar je stage gaat lopen of die school waar je gaat studeren naar mogelijkheden. Een mooie manier van woonruimte vinden is via Housinganywhere. Huren bij locals. Een soort AirBnB maar dan voor langere tijd.

Verzekering

Controleer of je verzekering ook dekt in het buitenland? Vaak is dit het geval maar zorg dat je dit zeker weet. Denk sowieso aan zorgverzekering en reisverzekering. En wellicht is het goed om bij woonruimte te denken aan een inboedelverzekering. Maar dit hangt uiteraard van de ruimte af.

Geniet van je tijd in het buitenland!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *