Omstreden transitievergoeding waarschijnlijk van de baan

De omstreden transitievergoeding staat ter discussie. De transitievergoeding maakt deel uit van de nieuwe wet WWZ en verplicht de werkgever de werkgever bij ontslag een vergoeding te betalen, als tegemoetkoming voor de overbrugperiode van de werknemer.

Zeker in het geval van ziekte van de werknemer wordt de transitievergoeding als zeer zware last ervaren. Als een werknemer nu namelijk ziek wordt, is de werkgever verplicht twee jaar lang door te betalen. Daarbovenop komt nog eens de transitievergoeding.

Wet aanpassen

Werkgevers, met name het MKB, komen al langer in het verweer tegen deze “absurde wet” en lijken nu gehoor te vinden bij de minister die de wet tot stand bracht, minister Asscher. “Als een werkgever iemand die ziek is twee jaar moet doorbetalen en daarbovenop ook nog een transitievergoeding moet betalen, wordt dat als onbillijk ervaren”, aldus Asscher. De minister vindt dan ook dat deze transitievergoeding in ieder geval een veel lager bedrag zou moeten zijn, zeker als de werkgever zich heeft ingespannen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Hij is daarmee dus bereid om de wet aan te passen.

MKB licht positief

Het MKB reageert bij monde van directeur Leendert-Jan Visser gematigd positief. Hij is blij dat de minister bereid is de wet te heroverwegen, maar vindt dat dit nog steeds onvoldoende is. “Het akkoord zou het aantrekkelijk moeten maken voor werkgevers om werknemers in dienst te nemen, maar wat we zien is precies het tegenovergestelde.”

Lees hier meer om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *