Personal branding

‘Personal branding’ een hippe en uit Amerika overgewaaide frase, maar wat betekent het?

Bij personal branding beschouw je jezelf als merk. Dit is hoe je naar jezelf kijkt en hierop baseer je je (zakelijke) handelen. Het klinkt misschien wat hol en als gebakken lucht, maar dit is het niet. Personal branding staat voor: bezig zijn met jezelf ontwikkelen, ambitieus zijn en je reputatie verhogen en in de gaten houden. Het zijn met name de unieke kwaliteiten die jij hebt en die je goed uit weet te dragen, die jou onderscheiden van de concurrentie en wat je maakt toch een ‘personal brand’.

Dat goed uit weten te dragen is belangrijk hier met het oog op die personal branding: het is zaak een goede marketingstrategie te hebben waarmee je jezelf goed weet te verkopen, zonder dat het pocherig over komt. Want uiteindelijk is de mate waarin je een personal brand wordt, volledig afhankelijk van de perceptie die je omgeving van jou (gedrag en reputatie) heeft. Uiteindelijk zijn zij het die bepalen of je goed in staat bent gebleken om je eigen personal brand op te bouwen! Zelf stel je er natuurlijk ook alles voor in het werk, maar er is een zekere externe factor die je niet helemaal in de hand hebt. Houd hier te allen tijde rekening mee!

Voordelen van personal branding

  • Een manier van onderscheiding. Dit levert concurrentievoordeel op. Het kan je dus helpen aan een baan of aan een betere positie intern.
  • Je kan er direct financieel beter van worden door middel van sponsordeals etc. Dit geldt met name voor BN’ers en andere bekende namen.
  • Het geeft focus in je ontwikkeling en carrière.
  • Je Personal Brand hoort bij jou en is niet gerelateerd aan een werkgever. Als je van baan verandert, gaat je personal brand gewoon mee.

Nadelen

  • Het kan een vrij lang proces zijn om een brand op te bouwen.
  • Het is vaak lastig te kwantificeren. Het kan daarom lastig zijn te bepalen of je je in de goede richting begeeft wat de ontwikkeling van je personal brand betreft.

Hoe denk jij over dit begrip? En wat kun je er volgens jou aan doen om snel een goed personal brand op te bouwen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *