Sollicitatietips

Tip 1. Oriëntatie

De oriëntatiefase is de eerste fase van het sollicitatieproces. En zoals wel vaker, zou je ook hier kunnen zeggen dat stap 1 het belangrijkste is.

Zonder deze goede oriëntatie is het lastig om een goede en weloverwogen keuze te maken. Je kent het hele speelveld niet en het is dan ook feitelijk onmogelijk om te bepalen of dit het beste voor je is. Zelfs als je tegen een leuke werkgever aanloopt, is het zonder een gedegen oriëntatie nog steeds niet goed mogelijk om te determineren of dit werkelijk de beste werkgever voor jou zal zijn. Abstract: zonder goede oriëntatie kom je misschien wel in een lokaal optimum terecht, maar niet in een globaal optimum. Met andere woorden: je kunt misschien wel een leuke baan hebben gevonden, maar het is zeer waarschijnlijk niet de leukste.

Oriënteer je dus goed: Google veel, bezoek carrièredagen etc. Zie verder dit artikel.

De oriëntatiefase doorlopen en langzaamaan klaar voor het echte solliciteren? Dan is het tijd voor een CV!

Tip 1. Een goed CV

Een goed CV is vanzelfsprekend erg belangrijk. Dit is immers je visitekaartje en dit is wat de recruiter als eerste van je ziet. Hierin moet je jezelf verkopen. De recruiter moet namelijk ‘getriggerd’ worden om je uit te nodigen voor een gesprek.

Nu, wat is een goed CV?

Enerzijds is dit een goed inhoudelijk CV: een goede studie(s), extra-curriculaire activiteiten, stages, relevante werkervaring etc.
Anderzijds is dit een CV wat layout-technisch er goed uitziet. Dit klinkt wat oppervlakkig, maar zo werkt het nu eenmaal. Een CV van 3 A4’tjes wordt simpelweg niet gelezen en verdwijnt meteen in de prullenbak.

Beide zaken zijn cruciaal. Een goed inhoudelijk CV duurt jaren om op te bouwen, terwijl een CV dat er goed uitziet in een paar uur gemaakt kan worden. In die zin is het tweede makkelijker te bewerkstelligen, maar feitelijk daardoor niet minder belangrijk!! Je kunt nog zo’n goed inhoudelijk CV hebben, maar als je de CV niet mooi opmaakt, kom je alsnog niet bovenaan die stapel! Schuif dit dus niet ter zijde maar besteed er genoeg aandacht aan.

Tip 3. Een goede sollicitatiebrief

De oriëntatiefase doorlopen en je hebt nu ruwweg een idee wat je wilt? Inmiddels ook een mooi CV opgesteld? Dan is het nu tijd om het sollicitatieproces in gang te zetten met sollicitatiebrief!

De sollicitatiebrief is de brief die je samen met het CV opstuurt naar het bedrijf. Dit is samen met het CV je visitekaartje en dit is op basis waarvan de recruiter een keuze moet maken om je al dan niet uit te nodigen. Als deze twee documenten niet goed zijn, kun je in potentie nog zo’n goede werknemer zijn: als je nooit op gesprek mag komen heb je daar niets aan. Dit is dus het moment om te schitteren!

Lees dus snel hier hoe je een goede brief schrijft!