Solliciteren: de oriëntatie

Dan wordt het nu tijd voor de volgende stap: je baan en carrière. Een baan vinden begint met het oriënteren. En dit moet al tijdens (het eind van) je studie gedaan worden. Vandaar dat we het ook begonnen met de vraag: ‘bijna klaar met je studie?’. Zelfs het feitelijke solliciteren, na de oriëntatiefase, begint idealiter nog tijdens je studie. Dit ten einde het gat tussen het afstuderen en het vinden van een baan te minimaliseren. Het is hier uiteraard wel van belang dat dit proces van het zoeken naar een baan niet het afstuderen in de weg staat. Hier moet dus wel een gezonde mix in worden gevonden en een ieder moet persoonlijk de afweging maken of dat voor hem of haar haalbaar is.

Oriënteren op de arbeidsmarkt betekent niets anders dan de markt afstruinen om te weten te komen wat jij leuk vindt en wat de mogelijkheid en kansen zijn die geboden worden. Een goede oriëntatie betekent dat je een goed gevoel hebt bij de markt, zodat je straks weloverwogen de beste beslissing kan maken.

Hoe oriënteren? Deel 1: carrièrebeurzen
Eigenlijk onnodig om te zeggen, is de belangrijkste en makkelijkste manier om je te oriënteren het internet. Dit spreekt zo voor zich en iedereen doet dit automatisch al dat we hier verder niet over zullen uitweiden. Maar voor de volledigheid en vanwege het belang noemen we hem hier.

Eén van de manieren om je goed te oriënteren is carrièrebeurzen bezoeken. Dit is laagdrempelig en zonder verplichting of stress. Je loopt vrijelijk rond op een beurs waar soms wel honderden werkgevers met standjes staan die uitleggen wat ze doen en wat ze je eventueel kunnen bieden. Dit is een goede manier om kennis te maken met veel werkgevers in veel sectoren en om een praatje te maken om wat meer gedetailleerde vragen te stellen. Het is dus dé uitgelezen kans om snel een relatief goed overzicht te krijgen van de banenmarkt.

Vergeet je niet goed voor te bereiden voor zo’n bezoek aan een beurs. Het is geheel vrijblijvend, dus je kunt het niet echt ‘verknallen’ zoals bij een solliciatiegesprek wel mogelijk is, maar een goede voorbereiding zou we kunnen resulteren in een ‘lead’: een uitnodiging tot een gesprek bijvoorbeeld. Vergroot dus je kansen en bereid voor!

Eén gedachte over “Solliciteren: de oriëntatie

  • 14 mei 2015 om 12:21
    Permalink

    Schei toch uit met die carrierebeurzen met al die middelmatige bedrijfjes! Geef mij het old boys network maar. Zorg gewoon dat je een breed netwerk hebt, dan is er altijd wat te regelen 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *