Stage lopen

 

Bij sommige studies is stage lopen verplicht, terwijl het bij andere studies geen deel uitmaakt van het curriculum. Hoe dan ook geldt: stage lopen is altijd goed! Als bij jouw studie stage lopen dus niet verplicht is, ga dan vooral zelf op zoek.

De kracht van de stage

Stage lopen is om meerdere redenen zeer belangrijk. In de eerste plaats is het goed voor jezelf: je doet werkervaring op, je proeft voor het eerst aan het werkzame leven (veelal in een meer serieuze omgeving, i.t.t. tot je scholieren- of studentenbijbaan) en je komt te weten wat je leuk vindt en wat niet. Die laatste is misschien nog wel het belangrijkst. Na 3 maanden stage, waarbij je die tijd het bedrijf echt van binnen hebt meegemaakt, weten de meeste mensen of deze sector of dit bedrijf wat voor ze is of niet. Het vernauwt dus de ‘scope’ en je bent weer een stapje verder wat betreft het te weten komen wat je echt wilt. Het tegenovergestelde zou natuurlijk helemaal fijn zijn, en dit komt ook volop voor: na je stage tot de conclusie komen dat dit is wat je wilt. Alleen die constatering is al zeer waardevol en betekent dat de stage 100% zinvol is geweest. Daarnaast is het grote voordeel dat je wel 10 streepjes voor hebt op andere sollicitanten wanneer je bij deze werkgever wilt komen werken, mits je tijdens je stage naar behoren hebt gepresteerd natuurlijk!

Een tweede reden waarom tijdens je studie stage lopen zo goed is, heeft een ‘extern’ karakter: de buitenwereld vindt het waardevol. In essentie: je hebt (een beetje) werkervaring en het verbetert je CV .
Werkgevers hechten veel waarde aan werkervaring. De vaardigheden die je in een baan opdoet, zijn vaardigheden waar de werkgever wat aan heeft. Deze leer je niet op de universiteit of hogeschool. Werkgevers realiseren zich uiteraard dat een student van 22 nog geen 10 jaar werkervaring kan hebben, maar wanneer je als student van 22 al een aantal maanden werkervaring hebt, spreekt dat natuurlijk aanzienlijk in je voordeel ten opzichte van je medestudenten.

Nog los van het bovenstaande, staat een stage op je CV gewoon goed. Het toont aan dat je dingen gedaan krijgt, serieus bent en gefocust bent op de toekomst.

Al met al heeft stagelopen dus louter voordelen. Ben je aan het einde van je studie, begin dan vandaag nog met zoeken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *