Steeds meer jongeren krijgen een burn out

Veel jonge mensen hebben een baan die ze niet leuk vinden. Doordat ze zelf de lat te hoog leggen of omdat ze menen mee te moeten doen met de ‘rat race’, zitten veel jongeren niet op hun plek. Dit levert veel stress op en, in sommige gevallen en wanneer er niet tijdig aan de bel getrokken wordt, het kan zelfs leiden tot een burn-out. Gevolgen: fysieke klachten, ziekteverzuim en ongeluk.

Spanning

Als het gebeurt bij jongeren, worden ze er vaak door overvallen. Ze zijn jong, slim, hebben een goede opleiding, veel vrienden en vriendinnen, een mooie dosis zelfvertrouwen. En uitgerekend zo iemand treft dit? Van de een op de andere dag gaat het helemaal mis en is de diagnose: burn-out.

Afgelopen jaar hebben maar liefst 100.000 werknemers onder de 35 jaar deze diagnose gekregen, meer dan ooit. Voorheen waren het vooral door de wol geverfde werknemers van boven de 50 die het overkwam, maar mettertijd is dit verschoven naar de jongere werknemers.

Een versterkend probleem bij deze jongeren is dat ze zich ervoor generen. Dit heeft de consequentie dat, met name mannen, er minder makkelijk over praten wat het de symptomen vaak alleen maar verergert.

Impact

De impact van zo’n burn-out op jonge leeftijd is groot. Veel jongeren voelen zich, nadat ze een bur-out hebben gekregen, alleen op de wereld. Dit heeft dan ook te maken met het feit dat ze hele dagen in bed doorbrengen en nergens zin in hebben. Ook aan fysieke energie om iets te doen ontbreekt het.

Voorkomen

Het kan soms vele jaren duren voordat je er bovenop bent, al dan niet met de hulp van een psycholoog. In dat licht is voorkomen beter dan genezen.

Voorkomen kan o.a. door realistische eisen te stellen. Veel jongeren blaken van de ambitie, maar deze ambitie moet wel realistisch zijn. Wanneer deze onrealistisch of onmogelijk is, betekent dat er te allen tijde gestreefd wordt naar iets onmogelijks. En dit werkt ongeluk in de hand.

Verder is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Mocht je merken dat je erg gestrest bent (of dat het zelfs erger wordt), blaas dan bijtijds stoom is. Ga het tijdelijk een beetje rustiger aan doen zodat je jezelf weer kunt opladen.

Voor de geïnteresseerden: Nieuwsuur heeft recent over het onderwerp bericht: klik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *