Tarieven freelancers dalen

Uit onderzoek blijkt dat het uurtarief van freelancers onder druk staat. Net zoals vorig jaar is het uurtarief gedaald. Het gemiddelde uurtarief is nu EUR 44, terwijl dit vorig jaar EUR 45 en in 2013 nog EUR 54 was.

Daling over de hele breedte

Nagenoeg alle freelancers zijn er de afgelopen jaren op achteruit gegaan. De zelfstandigen uit de financiele & administratieve sector zijn het hardst getroffen, met een tariefdaling van 13%. De freelancers met het hoogste uurtarief in 2015 zijn coaches, projectmanagers en supportmanagers met een tarief van EUR 65.

Geografische verschillen

Opvallend zijn de geografische verschillen. Freelancers uit Noord-Brabant zijn landelijk gezien het duurste, met een gemiddeld uurtarief van EUR 48. In Flevoland bedraagt het gemiddelde tarief slechts EUR 33, terwijl in Den Haag EUR 37 per uur wordt gerekend. Wat deze gemiddelden betreft, lijkt het tarief dus niet per se gecorreleerd te zijn met een stadse omgeving, iets wat men misschien wel zou verwachten.

Voor specifieke opdrachten/diensten zijn de regionale verschillen veel pregnanter: een freelancer uit Gelderland vraagt voor het schrijven van een businessplan gemiddeld EUR 62, terwijl uit het onderzoek naar voren komt dat dit zelfde werk in Friesland 1/3e kost: EUR 21. Voor logo-ontwerp vragen de Friezen EUR 28, terwijl dit in een stad als Utrecht bijna twee keer zoveel kost: EUR 51.

Freelancers uit Den Haag stunten

De grote steden beschouwend, zien we het volgende. Utrecht staat op de eerste plaats met een uurtarief van EUR 47, Rotterdam staat op twee met een tarief van EUR 46 en de top-3 wordt afgesloten met Amsterdam (EUR 44).

Reden om je zorgen te maken?

Reden om een leuke en goedbetaalde baan in loondienst te zoeken? Niet per se. Hoewel de tarieven dus al een aantal jaren dalen, stijgt het aantal zzp’ers ook al een paar jaar. Een indicatie dat het zo slecht niet gaat en dat het aanbod van opdrachten stijgt. Dit wordt verder bevestigd door de zzp’ers zelf. “Mijn uurtarief is inderdaad omlaag gegaan het afgelopen jaar, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de stijgende hoeveelheid opdrachten die ik heb binnengehaald”, aldus een freelance webbouwer uit Utrecht.

Eén gedachte over “Tarieven freelancers dalen

  • 29 juli 2015 om 12:56
    Permalink

    En vergbeet vooral niet dat wij freelancers lang niet altijd de hele week vol zitten. Het is geen vetpot en ik zou jonge mensen die zogenaamt “vrijheid” ambieren toch willen aanraden bij een baas te gaan werken. Ik ben nu te oud, maar ik denk dat ik achteraf toch ook gewoon bij een baas had moeten gaan werken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *