Toch maar voor jezelf beginnen?

Het is allang niet meer vanzelfsprekend om je heel leven voor dezelfde baas te werken. Zo ging het nog in grootvaderstijd, maar anno 2015 is er bijna niemand meer die zijn hele carrière bij slechts één bedrijf heeft gewerkt.

Hiermee samenhangend is het gegeven dat óók steeds meer mensen voor zichzelf beginnen. Want als je gedwongen van baas moet veranderen, is dat dan geen uitgelezen kans om het eens zelf te proberen als ZZP’er? Een hoge mate van flexibiliteit en vrijheid in combinatie met het feit dat je geen verantwoording hoeft af te leggen, maakt dit voor velen een aantrekkelijk alternatief.

In augustus zijn maar liefst 8.550 mensen voor zichzelf begonnen, hetgeen een toename van 9% is ten opzichte van augustus vorig jaar. De KvK rekent voor dat er inmiddels ruim 900.000 ZZP’ers in ons land aan het werk zijn.

Bepaalde sectoren scoren goed bij (aspirant-)ZZP’ers. Zo zien we veel beginnende ZZP’ers in de zorgsector en in de zakelijke dienstverlening. In beide sectoren nam het aantal zelfstandigen met resp. 12% en 13% toe. Ook de bouw is in trek: ruim 11% of 1.089 zelfstandigen zijn hier begonnen.

Minder ZZP’ers gooien de handdoek in de ring

Niet alleen veel ZZP’ers beginnen met een eigen winkeltje, ook steeds minder ZZP’ers stoppen ermee. Het aantal zelfstandigen die de handdoek in de ring gooide, daalde met 3%. Dit lijkt een gevolg te zijn van de aantrekkende economie, hoewel dit niet verklaart waarom we bij het mkb juist een tegenstelde trend constateren. Eerder ligt de verklaring bij de ‘flexibilisering’ van de arbeidsmarkt, een trend die we de afgelopen jaren zien.

Reken jezelf niet te snel rijk

Het leven als ZZP’er heeft leuke voordelen, zoals we al even summier in de inleiding bespraken. Maar besef dat het ook vaak zwaar is, zeker in het begin. Het gebrek aan nieuwe opdrachten kan bij sommigen flink in de koude kleren gaan zitten. Voor veel zelfstandigen is het zzp-bestaan dan ook geen vetpot. Men name mensen met vrij algemene, niet specialistische competenties hebben het soms moeilijk om in hun onderhoud te voorzien.

 

 

 

Eén gedachte over “Toch maar voor jezelf beginnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *