Uit de serie ‘ondernemen’: ondernemen naast je studie

Carrierehelper is all about tips om je carrière vooruit te helpen. De focus ligt hier bij banen in loondienst, want die hebben het meeste aan het soort tips waar we vaak over schrijven. Maar toch willen we daar niet alleen op focussen, want er is natuurlijk nog een manier om je geld te verdienen: ondernemen!

En vergis je niet: ook voor mensen die bij een groot bedrijf werken is dit interessant, want de tijden dat je tot je dood bij één werkgever werkt, liggen lang achter ons. Dat betekent weer dat je vroeg of laat van baan moet verwisselen, al dan niet gedwongen. En dat is een mooi moment om eens na te denken of je weer naar de volgende loondienstbaan gaat, of je dat misschien toch gaat ondernemen!

Vandaag gaan we het in deel 1 van deze serie hebben over ondernemen naast je studie.

Geen bijbaan maar een onderneming

Ondernemen naast je studie is een prachtcombinatie, omdat er relatief weinig van afhangt. Je backup plan is altijd nog studeren, dus je kunt lekker een beetje proberen. Ook staat er niet meteen flinke druk op, omdat de kost bijvoorbeeld verdiend moet worden. Voor veel oudere werknemers is dit een probleem: ze hebben kinderen en een hypotheek en er moet elke maand hoe dan ook geld op de plan. Een aanvliegtraject van 1 of 2 jaar waarbij er nog geen cent wordt verdiend, zoals je vaak bij ondernemer ziet, kunnen ze simpelweg niet lijden.
Daarnaast is het hebben van een eigen bedrijfje natuurlijk veel leuker dan een bijbaantje!

Veel ondernemingen worden opgericht door werknemers die kansen zien, die zien dat dingen beter kunnen. En ook bij studenten is dit meer dan eens het geval. Tijdens de bijbaan kom je bijvoorbeeld tot de conclusie dat het beter en goedkoper kan. Een extra motivatie kan natuurlijk zijn dat je sowieso liever voor jezelf werkt dan je dat steeds te horen krijgt van je baas wat je moet doen.

Voorbeelden

Een goed voorbeeld is Coolblue, het internetbedrijf dat door drie Rotterdamse studenten werd opgericht omdat ze zagen dat er nog veel verbeterd kon worden.

Of wat dacht je van deze twee vrouwelijke ondernemers? Je kunt natuurlijk een bijbaan als hostess nemen, maar waarom niet zelf een bedrijfje hierin beginnen is precies wat deze dames gedacht moeten hebben.

En wat te denken van de drie mannen die begin jaren 90 het bedrijf studenttalent, een studentenuitzendbureau, hebben opgericht omdat ze zagen dat het simpelweg goedkoper kon?

Vaak is het gewoon een kwestie van doen. Misschien is dat nog wel de beste tip: gewoon gáán. Dus ben je student en heb je een leuk idee? Loop vandaag nog de kvk binnen!

Voor tips over het opstarten en het laten slagen van je onderneming, kun je tot slot hier nog eens hier kijken!

 

Eén gedachte over “Uit de serie ‘ondernemen’: ondernemen naast je studie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *