Verhuizen voor een nieuwe baan?

Bij een nieuwe baan hoort maar al te vaak ook een verhuizing. Soms gewoon in Nederland maar, zeker bij hoogopgeleiden, behoort het buitenland ook tot de mogelijkheden. Wat te doen bij een verhuizing? Allereerst stelt een werkgever vaak budget beschikbaar voor de verhuizing. Vraag dit na. Want een verhuizing kan duur worden, zeker als je naar het buitenland gaat. Wat tips voor een (internationale) verhuizing:

Verhuisbedrijf vinden

Een verhuizer met internationale ervaring is natuurlijk een pre. Nu zijn er veel verhuizers ook internationaal actief. Sommige grote spelers zijn zelfs multinationals. Een voordeel van een verhuizer met internationale ervaring is dat ze meer kunnen regelen dan alleen spullen verhuizen. Zo kan een verhuizer ook opslag aanbieden en sommigen gaan zelfs zover dat ze vergunningen en nutsdiensten kunnen aanvragen voor je.

Wat mag mee?

Elk land heeft andere regels met betrekking tot het importeren van goederen. Binnen de EU zijn deze regels redelijk hetzelfde, maar daarbuiten is het van belang dat je goed controleert wat je wel en niet kunt meenemen. Zo zijn huisdieren altijd ‘lastig’ als het op verhuizen aankomt. Sommige landen kennen strenge quarantaine regels. Lees je dus in, of laat een verhuisbedrijf adviseren.  Ook voor het verhuizen van vervoersmiddelen en elektrische apparaten gelden soms bijzondere regels. Het meenemen van alcoholische dranken en levensmiddelen naar sommige landen is zelfs verboden. Voorkom verassingen en controleer vooraf goed wat wel en niet mee mag.

Belangrijke documenten

Belangrijke documenten pak je nooit in. Deze houd je bij je. Zo kan je er snel bij en weet je precies waar ze zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • uw rijbewijs;
 • paspoort / ID-kaart;
 • contract met het verhuisbedrijf;
 • benodigde visum;
 • bewijs van uitschrijving van uw gemeente.

Visum nodig?

Het verkrijgen van een visum kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Voor sommige visa kan het zomaar meer dan een jaar in beslag nemen om deze te verkrijgen. Om te voorkomen dat je jouw visum niet op tijd krijgt, is het advies altijd de aanvraag te starten zodra je weet waar je naartoe vertrekt. Werkgevers kunnen hier ook in helpen en soms e.e.a. versnellen. Laat je goed informeren over de eisen die gesteld worden. Een visum is eigenlijk stap 1 bij een internationale verhuizing.

Taal

Het is fijn dat je minimaal de basis beheerst van de taal die gesproken wordt in het land waar je naartoe vertrekt. Je bent een stuk zelfredzamer wanneer je de taal spreekt. Bovendien leg je eerder content met locals wat de kennis van stad of land alleenmaar ten goede kan komen. Doe altijd een taalcursus om je niveau op te krikken! Je hebt er direct voordeel van.

Verhuizen kan volledig voor je uit handen genomen worden. Een speler als Emoov is hier een sprekend voorbeeld van. Zij regelen alles voor je.

Eén gedachte over “Verhuizen voor een nieuwe baan?

 • 21 juni 2017 om 10:40
  Permalink

  Ik heb een mooie baan aangeboden gekregen net over de grens, met uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar, voor wat betreft de verhuizing is er niets geregeld. Dat vind ik toch jammer. Ik wil lowbudget verhuizen, dus: een verhuisbusje huren en wat vrienden optrommelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *