Wat als er geen geschikte vacatures zijn?

Veel starters vinden geen vacatures die bij hen passen. Wat nu? Blijven wachten totdat er een vacature verschijnt die wel geschikt is? Een leuke baan komt niet zomaar aanwaaien. Je kunt echter wel van alles ondernemen om toch een baan te vinden die bij je past. We helpen je hier op weg met enkele tips van professionele en erkende loopbaancoaches uit Nederland.

Spreek je netwerk aan

“Mijn netwerk? Ik ben net afgestudeerd en heb nauwelijks werkervaring, dus mijn netwerk is erg klein!” Je netwerk is ook als starter vaak groter dan je denkt. Laat vrienden, kennissen en familieleden weten dat je op zoekt bent naar een baan. Een groot deel van deze mensen heeft zelf een baan of kent weer andere mensen met een bedrijf die op zoek zijn naar personeel. Neem eens contact op met organisaties waar je stage hebt gelopen of vraag je docenten om hulp.

Stage lopen en vrijwilligerswerk

Wat je in ieder geval niet moet doen, is stilzitten of zomaar het eerste de beste baantje aannemen. Het kan een goed idee zijn om na je studie nog een stage te doen. Vraag altijd of er na afloop van de stage eventueel een baan in zit. Vrijwilligerswerk dat gerelateerd is aan jouw vakgebied kan ook een goede opstap zijn naar een betaalde baan. Via deze mogelijkheden breid je je netwerk uit, waardoor de kans groter is dat je mensen tegenkomt die je aan een betaalde baan kunnen helpen.

Bel het bedrijf waar je wilt werken!

Heb je je zinnen gezet op een bepaald bedrijf, maar verschijnen er nooit vacatures? Pak de telefoon en bel! Veel vacatures worden intern of via via ingevuld, maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf niet openstaat voor mensen van buitenaf. Laat weten dat je geïnteresseerd bent, vertel wat jij zoekt en informeer naar de mogelijkheden. Vraag aan het einde van het gesprek of je een e-mail mag sturen met jouw gegevens, zodat ze contact met je kunnen opnemen als er een vacature is. Benadruk in de e-mail dat je telefonisch contact hebt gehad en beschrijf concreet waarom je bij dit bedrijf wilt werken.

Houd jezelf een spiegel voor

Hoe komt het dat je geen geschikte vacatures vindt? Zijn ze er niet of zoek je niet op de juiste manier? Zoek je wel naar de juiste baan? Zijn er andere vacatures die ook bij jou passen? Wanneer je als starter begint met solliciteren kun je je soms onzeker voelen over welke stappen je moet ondernemen. Dan kan loopbaanhulp uitkomst bieden. Een loopbaanadviseur begeleidt je in het vinden van jouw droombaan. Tijdens de gesprekken krijg je inzicht in welke banen bij jou passen en waar je deze op de arbeidsmarkt kunt vinden. Loopbaanadviseurs bieden ook trainingen aan om effectiever te leren solliciteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *