Zonder bijbaan niet studeren

Uit onderzoek van Young Capital blijkt dat zonder bijbaan 75 procent van de eerstejaars studenten niet uit de kosten zou kunnen. De bijbaan is nodig om te kunnen studeren. Studie, huisvesting en hobby/vrije tijd zijn de grootste kostenposten voor de eerstejaars en zonder bijbaan zou minimaal één van de drie er onder komen te lijden. Een bijbaan moet per maand rond de 500 euro opbrengen, daarmee kan het meeste wel bekostigd worden.

Per 1 september wordt voor nieuwe hbo- en wo-studenten de basisbeurs omgezet in een basislening. Dit houdt simpelweg in dat de gift (de oude stufi) verdwijnt en de student voortaan alles leent. Dit geldt ook voor de uitwonende beurs. Studeren wordt zo dus een stuk duurder. 76 procent van de ondervraagde jongeren die per 1 september een hbo- of wo-opleiding begint, geeft aan dat het voor hen onmogelijk wordt om zonder bijbaan te studeren. Van de uitwonende studenten zegt 84 procent zonder bijbaan niet op kamers te kunnen wonen.

“Wij vinden het belangrijk dat studenten verstandig met hun geld en eventuele leningen omgaan. Alles wat ze zelf verdienen, hoeven ze niet te lenen. Een bijbaan naast de studie wordt daarmee nog belangrijker voor studenten dan voorheen.” De studenten geven aan dat hun bijbaan rond de 500 euro per maand moet opbrengen om rond te kunnen komen. Het Nibud voorspelde in de Handreiking Studenten en Financiën 2015 reeds dat jongeren waarschijnlijk meer gaan werken door de invoering van het sociaal leenstelsel.

De bijbaan lijkt anno 2015 dus belangrijker dan ooit. Niet alleen voor studenten, ook voor scholieren. Uitzenders als Randstad spelers hier slim op in. Zij laten bijvoorbeeld studenten zelf aan het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *